|
2023-01-01 13:40:58, vasárnap
|
|
|
Ízletes és egészséges. De vajon pontosan mi mindent tehet egészségünkért a fekete áfonya, és milyen formában fogyaszthatjuk, amikor nincs szezonja?
Az apró, lédús és édes fekete áfonya nem csak ízletes, hanem rendkívül egészséges is, hiszen számos módon támogathatja a szervezetünket. Ezt a hazánkban is rendkívül népszerű bogyós gyümölcsöt fogyaszthatjuk frissen, lekvárként, turmixokban vagy süteményekben. A téli hónapokban fagyasztva és gyümölcsléként is beszerezhetjük, így szezonon kívül sem kell lemondanunk rendkívüli egészségvédő tulajdonságairól.
De vajon miért ajánlott a fekete áfonya rendszeres fogyasztása?
1. A fekete áfonya gazdag egészségvédő antioxidánsokban
Az áfonya gazdag forrása az olyan antioxidáns hatású vegyületeknek, mint például a C-vitamin, az antocianinok, a kvercetin, a katekinek és a rezveratrol. Ezek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, és hatékonyan alkalmazhatók a gyulladások megelőzésére és csökkentésére is.
2. Javíthatja a kognitív funkciókat
Egyes tanulmányok szerint a fekete áfonya javíthatja a kognitív funkciókat és a memóriát. Remek forrása a fent is említett antioxidánsoknak, melyek segíthetnek megvédeni az agyat a szabad gyökök okozta károsodásoktól. Ennek köszönhetően a fekete áfonya csökkentheti a gyulladásokat és javíthatja az agy véráramlását is, ami fokozhatja annak általános egészségét és serkentheti az agyműködést.
3. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
A fekete áfonya antocianinokat és más olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a vérnyomást és javíthatják a koleszterinszintet, így mérsékelve a szívbetegségek kockázatát. A fekete áfonya remek C-vitamin-forrás is, ami elengedhetetlen a szív- és érrendszer általános egészségének megőrzéséhez. A bogyókban található kálium egy fontos elektrolit, mely szintén kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásához, és a súlyos szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.
4. Támogathatja az immunrendszer működését
A fekete áfonyában számos immunerősítő vegyület megtalálható. Ezek közé tartozik a C-vitamin, mely többek között segíti a fehérvérsejtek termelését, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében. A polifenol vegyületek segíthetik az immunrendszer megfelelő működését a mindennapokban a gyulladások leküzdésével és az immunsejtek aktivitásának fokozásával. Az olyan flavonoidok, mint például az antocianinok fokozhatják szervezetünk általános védekezőképességét a különböző fertőzésekkel szemben. A fekete áfonyában található E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően rendszeres fogyasztásával védhetjük a szervezetet az oxidatív stressztől és tovább támogathatjuk az immunrendszer megfelelő működését.
5. Védheti és erősítheti a csontokat
A fekete áfonya számos csontvédő vegyületet tartalmaz. Ezek közé tartozik többek között a K-vitamin, amely segít szabályozni a csontképződés folyamatát, és csökkentheti az oszteoporózis, más néven csontritkulás kockázatát is. A foszfor, a kalcium és a magnézium szintén fontosak a fogak és a csontok felépítéséhez, azok erősségének megőrzéséhez és fokozásához, valamint a K-vitaminhoz hasonlóan segíthetnek csökkenteni a csontritkulás és más rendellenességek kockázatát is.
6. Óvhatja a szem egészségét
A fekete áfonyában található lutein és zeaxantin alapvetőek a szem egészségének megőrzésében, és segíthetnek csökkenteni az olyan komoly szembetegségek kockázatát, mint például az időskori makuladegeneráció (AMD), más néven sárgafoltsorvadás, amely az idősebb felnőttek látásvesztésének egyik vezető oka. Egyes kutatások szerint a lutein és a zeaxantin segíthetnek javítani az általános látásfunkciókat és csökkenthetik a szürkehályog előfordulásának esélyét is. A bogyóban található C-vitamin, E-vitamin és cink szintén segíthetnek szemünk egészségének megőrzésében.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: rendellenességek, antioxidánsoknak, antioxidánsokban, látásvesztésének, tulajdonságairól, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, előfordulásának, látásfunkciókat, szabályozásához, szívbetegségek, csökkentéséhez, beszerezhetjük, fehérvérsejtek, gyümölcsléként, fogyaszthatjuk, mindennapokban, fogyasztásával, szervezetünket, szembetegségek, antocianinokat, károsodásoktól, egészségünkért, süteményekben, immunrendszer, csökkentésére, csontritkulás, csökkenthetik, támogathatjuk, aktivitásának, gyulladásokat, fertőzésekkel, alkalmazhatók, csontképződés, oszteoporózis, felépítéséhez, fekete áfonya, téli hónapokban, áfonya gazdag, olyan antioxidáns, szabad gyökök, gyulladások megelőzésére, kognitív funkciókat, szívbetegségek kockázatát, bogyókban található, fontos elektrolit, vérnyomás szabályozásához, súlyos szívbetegségek, immunrendszer működését, fekete áfonyában, fehérvérsejtek termelését, fertőzések leküzdésében,
|
|
|
|
fekete áfonya, téli hónapokban, áfonya gazdag, olyan antioxidáns, szabad gyökök, gyulladások megelőzésére, kognitív funkciókat, szívbetegségek kockázatát, bogyókban található, fontos elektrolit, vérnyomás szabályozásához, súlyos szívbetegségek, immunrendszer működését, fekete áfonyában, fehérvérsejtek termelését, fertőzések leküzdésében, polifenol vegyületek, immunrendszer megfelelő, gyulladások leküzdésével, immunsejtek aktivitásának, olyan flavonoidok, antocianinok fokozhatják, különböző fertőzésekkel, oxidatív stressztől, csontképződés folyamatát, magnézium szintén, csontok felépítéséhez, szem egészségét, szem egészségének, olyan komoly, időskori makuladegeneráció, idősebb felnőttek, zeaxantin segíthetnek, általános látásfunkciókat, szürkehályog előfordulásának, bogyóban található, rendellenességek, antioxidánsoknak, antioxidánsokban, látásvesztésének, tulajdonságairól, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, előfordulásának, látásfunkciókat, szabályozásához, szívbetegségek, csökkentéséhez, beszerezhetjük, fehérvérsejtek, gyümölcsléként, fogyaszthatjuk, mindennapokban, fogyasztásával, szervezetünket, szembetegségek, antocianinokat, károsodásoktól, egészségünkért, süteményekben, immunrendszer, csökkentésére, csontritkulás, csökkenthetik, támogathatjuk, aktivitásának, gyulladásokat, fertőzésekkel, alkalmazhatók, csontképződés, oszteoporózis, felépítéséhez, vegyületeknek, károsodástól, leküzdésében, egészségének, vegyületeket, egészségvédő, köszönhetően, antocianinok, megőrzésében, leküzdésével, szervezetünk, csökkentheti, immunerősítő, kockázatának, megőrzéséhez, támogathatja, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4013
- e Hét: 28904
- e Hónap: 60390
- e Év: 265091
|
|
|