Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
6 érv a fekete áfonya fogyasztása mellett
  2023-01-01 13:40:58, vasárnap
 
 



Ízletes és egészséges. De vajon pontosan mi mindent tehet egészségünkért a fekete áfonya, és milyen formában fogyaszthatjuk, amikor nincs szezonja?

Az apró, lédús és édes fekete áfonya nem csak ízletes, hanem rendkívül egészséges is, hiszen számos módon támogathatja a szervezetünket. Ezt a hazánkban is rendkívül népszerű bogyós gyümölcsöt fogyaszthatjuk frissen, lekvárként, turmixokban vagy süteményekben. A téli hónapokban fagyasztva és gyümölcsléként is beszerezhetjük, így szezonon kívül sem kell lemondanunk rendkívüli egészségvédő tulajdonságairól.

De vajon miért ajánlott a fekete áfonya rendszeres fogyasztása?
1. A fekete áfonya gazdag egészségvédő antioxidánsokban
Az áfonya gazdag forrása az olyan antioxidáns hatású vegyületeknek, mint például a C-vitamin, az antocianinok, a kvercetin, a katekinek és a rezveratrol. Ezek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, és hatékonyan alkalmazhatók a gyulladások megelőzésére és csökkentésére is.

2. Javíthatja a kognitív funkciókat
Egyes tanulmányok szerint a fekete áfonya javíthatja a kognitív funkciókat és a memóriát. Remek forrása a fent is említett antioxidánsoknak, melyek segíthetnek megvédeni az agyat a szabad gyökök okozta károsodásoktól. Ennek köszönhetően a fekete áfonya csökkentheti a gyulladásokat és javíthatja az agy véráramlását is, ami fokozhatja annak általános egészségét és serkentheti az agyműködést.

3. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
A fekete áfonya antocianinokat és más olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a vérnyomást és javíthatják a koleszterinszintet, így mérsékelve a szívbetegségek kockázatát. A fekete áfonya remek C-vitamin-forrás is, ami elengedhetetlen a szív- és érrendszer általános egészségének megőrzéséhez. A bogyókban található kálium egy fontos elektrolit, mely szintén kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásához, és a súlyos szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

4. Támogathatja az immunrendszer működését
A fekete áfonyában számos immunerősítő vegyület megtalálható. Ezek közé tartozik a C-vitamin, mely többek között segíti a fehérvérsejtek termelését, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében. A polifenol vegyületek segíthetik az immunrendszer megfelelő működését a mindennapokban a gyulladások leküzdésével és az immunsejtek aktivitásának fokozásával. Az olyan flavonoidok, mint például az antocianinok fokozhatják szervezetünk általános védekezőképességét a különböző fertőzésekkel szemben. A fekete áfonyában található E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően rendszeres fogyasztásával védhetjük a szervezetet az oxidatív stressztől és tovább támogathatjuk az immunrendszer megfelelő működését.

5. Védheti és erősítheti a csontokat
A fekete áfonya számos csontvédő vegyületet tartalmaz. Ezek közé tartozik többek között a K-vitamin, amely segít szabályozni a csontképződés folyamatát, és csökkentheti az oszteoporózis, más néven csontritkulás kockázatát is. A foszfor, a kalcium és a magnézium szintén fontosak a fogak és a csontok felépítéséhez, azok erősségének megőrzéséhez és fokozásához, valamint a K-vitaminhoz hasonlóan segíthetnek csökkenteni a csontritkulás és más rendellenességek kockázatát is.

6. Óvhatja a szem egészségét
A fekete áfonyában található lutein és zeaxantin alapvetőek a szem egészségének megőrzésében, és segíthetnek csökkenteni az olyan komoly szembetegségek kockázatát, mint például az időskori makuladegeneráció (AMD), más néven sárgafoltsorvadás, amely az idősebb felnőttek látásvesztésének egyik vezető oka. Egyes kutatások szerint a lutein és a zeaxantin segíthetnek javítani az általános látásfunkciókat és csökkenthetik a szürkehályog előfordulásának esélyét is. A bogyóban található C-vitamin, E-vitamin és cink szintén segíthetnek szemünk egészségének megőrzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: rendellenességek, antioxidánsoknak, antioxidánsokban, látásvesztésének, tulajdonságairól, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, előfordulásának, látásfunkciókat, szabályozásához, szívbetegségek, csökkentéséhez, beszerezhetjük, fehérvérsejtek, gyümölcsléként, fogyaszthatjuk, mindennapokban, fogyasztásával, szervezetünket, szembetegségek, antocianinokat, károsodásoktól, egészségünkért, süteményekben, immunrendszer, csökkentésére, csontritkulás, csökkenthetik, támogathatjuk, aktivitásának, gyulladásokat, fertőzésekkel, alkalmazhatók, csontképződés, oszteoporózis, felépítéséhez, fekete áfonya, téli hónapokban, áfonya gazdag, olyan antioxidáns, szabad gyökök, gyulladások megelőzésére, kognitív funkciókat, szívbetegségek kockázatát, bogyókban található, fontos elektrolit, vérnyomás szabályozásához, súlyos szívbetegségek, immunrendszer működését, fekete áfonyában, fehérvérsejtek termelését, fertőzések leküzdésében,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Még csak most kezdődik a nap  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Krisztinától  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Rátalálsz  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Adakozás  Alázat  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Fehér virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Png rózsa csokor  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png kutya  Png lepke  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png férfi  Éretlen vers  Alázat  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hazára minden embernek szükség...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó éjszakát  Png lepke  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Szívem  Irgalom és ítélet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Png lepke  Makszim Gorkij gondolata  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Kellemes délutánt kívánok  Sose bánj semmit  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az igazi szeretetért rendszeri...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einsteinről  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Gonosz démon-álarc  Akarat  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
fekete áfonya, téli hónapokban, áfonya gazdag, olyan antioxidáns, szabad gyökök, gyulladások megelőzésére, kognitív funkciókat, szívbetegségek kockázatát, bogyókban található, fontos elektrolit, vérnyomás szabályozásához, súlyos szívbetegségek, immunrendszer működését, fekete áfonyában, fehérvérsejtek termelését, fertőzések leküzdésében, polifenol vegyületek, immunrendszer megfelelő, gyulladások leküzdésével, immunsejtek aktivitásának, olyan flavonoidok, antocianinok fokozhatják, különböző fertőzésekkel, oxidatív stressztől, csontképződés folyamatát, magnézium szintén, csontok felépítéséhez, szem egészségét, szem egészségének, olyan komoly, időskori makuladegeneráció, idősebb felnőttek, zeaxantin segíthetnek, általános látásfunkciókat, szürkehályog előfordulásának, bogyóban található, rendellenességek, antioxidánsoknak, antioxidánsokban, látásvesztésének, tulajdonságairól, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, előfordulásának, látásfunkciókat, szabályozásához, szívbetegségek, csökkentéséhez, beszerezhetjük, fehérvérsejtek, gyümölcsléként, fogyaszthatjuk, mindennapokban, fogyasztásával, szervezetünket, szembetegségek, antocianinokat, károsodásoktól, egészségünkért, süteményekben, immunrendszer, csökkentésére, csontritkulás, csökkenthetik, támogathatjuk, aktivitásának, gyulladásokat, fertőzésekkel, alkalmazhatók, csontképződés, oszteoporózis, felépítéséhez, vegyületeknek, károsodástól, leküzdésében, egészségének, vegyületeket, egészségvédő, köszönhetően, antocianinok, megőrzésében, leküzdésével, szervezetünk, csökkentheti, immunerősítő, kockázatának, megőrzéséhez, támogathatja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.